vrijdag 5 februari 2010

Instant messaging

Ding 20 gaat over instant messaging. dat klinkt als een instantpudding, die we vroeger maakten uit een pakje puddingpoeder. Vlug klaar, een soort vluggertje dus, een snelle boodschap, korte berichten, maar dan niet eenzijdig, vice versa, chatten dus. Kletsen via het net, ik tik, jij tikt, wij tikken onze boodschappen naar elkaar. Soms zien we elkaar, zoals bij Skype en in sommige chatrooms, meestal zien we elkaar niet en gaat het alleen om de tekst. Een wonderlijke wereld, want waarom pak je de telefoon niet? Skypen is een soort telefoneren, via internet en het is veel goedkoper, met beeld ook nog. Ik maakte daar een mooi staaltje van mee in een particulier verzorgingshuis, waar ik een fotoreportage maakte. Een van de bewoonsters beschikte over een zoon in het buitenland, een laptop en een verzorger die haar kon helpen het Skype-proces op te starten. Fantastisch om te zien. Een van de foto's zie je hier.
Ik heb wel eens gechat, maar niet veel. Meestal gebruik ik mail, nu ook Twitter ;-) en daar chat je nog niet echt realtime. Veel jongeren doen niet anders via MSN en kletsen dan uren lang met elkaar via taal, nou ja, chattaal. Ik heb op mijn (deze) weblog een Google Talk button aangemaakt. Spannend, ik heb uren zitten staren naar die button. Ik ben beschikbaar, stond er. Niemand reageerde. Is dat het eenzame bestaan van een chatter? Wachten? Of moet je eerst wat vrienden regelen? Ik sta steeds weer verbaasd als ik naar andere gebruikers kijk: hoeveel volgers zij hebben, hoeveel vrienden en hoeveel mensen zij weer volgen. Dat zijn vast allemaal drukke chatters... ik wacht maar rustig af. O ja en ik heb ook nog een mening over het gebruik van chat met leerlingen: niet doen, er zijn genoeg andere minder 'enge' mogelijkheden. Maar ik heb weer een boel geleerd, het einde is nu in zicht. Heerlijk vooruitzicht: het certificaat, afscheid van de juf, die me op de huid zat, aanspoorde en steeds commentaar gaf (gelukkig ook complimentjes) en dan in het grote gat vallen van niet meer actief leren, maar toepassen en daar stiekem toch weer van leren.

Niet te vroeg juichen, Pierre, je moet nog  3 dingen en wie weet hoe zwaar die gaan vallen!

3 opmerkingen:

essen2punt0 zei

IM ofwel chatten is absoluut heel handig.
Via google laat ik vaak mijn 'zakelijke chats' lopen in gmail met gmail chat. (Dat is waar je widget, ofwel google talk button ook op gebasseerd is.
Het mooie is, dat ik al mijn chats opsla en dus ook zo afspraken weer terug kan halen.

Ik zal nog eens opletten of en wanneer je actief bent.

Het is met dit soort dingen net zoals met real life contacten: daar moet je tijd voor nemen om ze op te bouwen en passie om het te onderhouden.

Ik schat zomaar in dat jij heel veel 'vrienden' kunt vinden wanneer je je gaat richten op je fotografie: wanneer je jezelf bevriend maakt, gesprekken voert, reageert op weblogs. Het heeft alleen wel tijd en aandacht nodig.

Enne.. de 10e maart is een tussenbijeenkomst. We gaan inderdaad helemaal door tot de 23. het lijkt erop dat jij wel de sprinter van ons allen bent! super!

Pierre Pinkse zei

De tussenbijeenkomst laat ik waarschijnlijk lopen, maar ik kom wel voor de diplomering ;-)

essen2punt0 zei

Ik geloof ook niet dat je bijzonder veel ondersteuning nodig hebt mbt de tussenbijeenkomst.

Aan de feestelijke afsluiting houd ik je!