vrijdag 26 maart 2010

Reanimeren

Reanimatie is een belangrijk onderdeel van de bedrijfshulpverlening. En bedrijfshulpverlening is een belangrijk onderdeel van de het totale veiligheidsbeleid op school. Jaarlijks worden alle BHV-ers een dag getraind. Het gaat dan inderdaad om reanimatie, waarbij nu ook het hanteren van de AED komt (Automatische Externe Defibrillator). Maar ook ontruimen staat op het programma en het blussen van een beginnende brand. Naast de jaarlijkse training oefenen we minimaal twee keer per jaar een ontruiming. Een algehele ontruiming wordt voorafgegaan door het inzetten van de slow-whoop, die met een indringend geluid alle leerlingen en medewerkers oproept tot het verlaten van het gebouw. Maar we kunnen ook een stille ontruiming doen. Dat is communicatief een stuk lastiger, maar met behulp van portofoons kan dat wel en ook zulk soort ontruimingen worden geoefend.
De reanimatie zelf in combinatie met de AED moet echt regelmatig geoefend worden, want je bent de vaardigheid zo weer kwijt. De AED op zichzelf is reuze simpel, het apparaat geeft zelf de aanwijzingen die je nodig hebt. Het reanimeren heb ik tijdens de laatste cursus op video vastgelegd en die neem ik hier als instructievideo op.


Slachtoffers moeten ook warm gehouden worden tot bijvoorbeeld een ambulance komt. Daartoe hebben wij de beschikking over warmhoudfolie. Dat is dunne sterke folie met een goudkleurige en een zilverkleurige kant. De techniek van het vouwen demonstreren we via dit filmpje:En zo zijn onze medewerkers weer voldoende voorbereid op levensreddend handelen terwijl we tegelijk de stille hoop hebben dat we het niet te vaak nodig hebben.

Geen opmerkingen: