zondag 7 februari 2010

Mediawijsheid

In de wijze lessen over mediawijsheid vond ik een verwijzing naar een school. die er structureel veel aandacht aan besteedt.
Quote:
" Op de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur wordt mediawijsheid structureel aangeboden aan de leerlingen. Leerlingen denken al veel te weten over de media maar dit valt in praktijk nog wel eens tegen. De lessen zorgen ervoor dat de leerlingen met alle facetten van mediawijsheid in aanraking komen (veiligheid, informatie- en ICT-vaardigheid). Leerlingen leren hoe ze op een juiste manier betrouwbare informatie van het internet kunnen halen. Daarnaast leren ze onder andere hoe ze een videoclip moeten maken waardoor ze videoclips op televisie met andere ogen gaan bekijken. Een andere opdracht heeft betrekking op beeldmanipulatie. Door zelf foto's te manipuleren gaan ze inzien hoe ‘nep’ de foto’s in de bladen kunnen zijn. Ze ontwikkelen een gezonde kritische houding ten opzichte van de media om hen heen.
Naast de technische vaardigheden die de leerlingen opdoen, is ook het sociale aspect van het mediawijsheidprogramma belangrijk. Leerlingen leren samenwerken en respect hebben voor elkaar."
In een filmpje op de site Leraar24 is het allemaal goed uitgelegd. Het sprak mij bijzonder aan. Omdat het embedden niet lukte, plaats ik hier de link http://www.leraar24.nl/leraar24-portal/video/224/mediawijsheid-geintegreerd

Een definitie van mediawijsheid komt van de Raad voor Cultuur en luidt als volgt:

Mediawijsheid staat voor ‘het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld’


Het gaat er om dat we in staat zijn om oude (televisie, radio, pers) en nieuwe media (internettoepassingen, sms) te gebruiken en dat we een gezonde mentaliteit ten opzichte van deze media hebben, waarbij we ons bewust zijn van de mogelijkheden en van de context van informatie.

De vaardigheden met betrekking tot nieuwe media kunnen worden ingedeeld in ict-vaardigheden, informatievaardigheden en veilig mediagebruik.

Een aantal jaren geleden gaven we nog lessen informatica aan de onderbouw, maar later hebben we dat afgeschaft, omdat de kinderen genoeg wisten. Nu realiseer ik mij dat juist de mediawijsheid goeddeels ontbreekt, evenals trouwens de 'gewone' computerprogrammavaardigheden als Word, Excel en dergelijke programma's. Een reden voor ons om dat in het kader van Ontdek je Talent! te gaan aanbieden.
Hoe gemedialiseerd zijn wij op school? De maatschappij om ons heen is het in elk geval wel en daar dienen wij rekening mee te houden en er een mediamouw aan te passen!


2 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Pierre!
Goed ideeen! Heb je al eens bij ons op de website gekeken?: www.defrisseblik.nl?
groeten,
Lucas Westerbeek

Annemarie van Essen zei

Wist je trouwens dat de vaardigheden van leerlingen nog wel eens overschat worden? Ook op het gebied van 'gewone knoppenkennis?'

Binnenkort kom ik samen met een collega praten over mediawijsheid en wat we voor Biebsearch en het TAK kunnen betekenen. We hebben ideeën genoeg, maar die horen wel samen op te lopen met jullie wensen.

Misschien is het daarnaast eens een idee om tijdens een workshopdag in te gaan op mediawijsheid. Definitie, de stadia van mediawijsheid, maar ook datgene wat je met elkaar kunt doen om daar je weg in te vinden.

We spreken elkaar!