woensdag 23 december 2009

Bewerken van foto's (ding 7)

Als fotograaf bewerk ik in de regel elke foto. Dat is simpelweg vast onderdeel van mijn workflow. Wat in ding 7 aan tools wordt aangereikt vind ik 3 x nix! Leuk om eens uit te proberen, maar niet serieus te nemen.   Ik heb er geen enkele behoefte aan mijn eigen gezicht in een filmpje te plakken of zoiets stoms. Laat ik dus over aan goedwillende amateurs. Mijn workflow is in een paar regels: ik fotografeer in RAW, importeer de foto's in Lightroom en doe in dat programma de meeste (meestal zelfs alle) bewerkingen. Indien nodig maak ik een uitstapje met de foto naar Photoshop CS4. Afdrukken doe ik altijd via Photoshop, omdat ik het kleurmanagement van PS betrouwbaarder vindt dan Lightroom. Exporteren naar smugmug of Flickr gaat via een exporttool in Lightroom. Simpel, hè!? Het heeft wel veel oefenen gekost om het snel te kunnen en dat lukt! Kijk maar naar de resultaten op mijn websites.

3 opmerkingen:

essen2punt0 zei

Pierre, Je hebt natuurlijk gelijk vanuit de optiek van een professional. Ik kom graag eens fotobewerkend bij je op les!

Maar vanuit de optiek van een gemiddelde docent (of schoolleider ;)) zul je merken dat het juist allemaal veel verder van hun af staat. Een foto bewerken via Picnic lijkt voor jou kinderspel, maar dat is het voor anderen vaak niet.
Dat maakt het allemaal ook zo boeiend. Want wat voor de een echt nieuw is, is het inderdaad al vergevorderd spelen voor de ander.

Ik geniet van je enthousiastme Pierre!
fijne feestdagen.

Ik kom volgende week nog op je mailtje terg.

Pierre Pinkse zei

Ik zal Picnic eens aan een onderzoek onderwerpen. Handig als ik weet wat het is, want dan kan ik anderen wellicht helpen bij dit programma. Opde een of andere manier hebben die dingen mij in hun greep gekregen. Nieuw soort verslaving? ;-)

Groeten,
Pierre

essen2punt0 zei

In ieder geval een vorm van tijdverdrijf ;)
picnik is een aardig programma. Vooral wanneer je absoluut geen weg weet in het fotobewerkingslandschap.